Carla Schroyen
>> Enter Site
01-Sei-Mio-Per-Sempre.mp3
Sei mio per Sempre

Biografie van Carla Schroyen

De lyrische sopraan Carla Schoyen begon haar zangopleiding aan het Conservatorium van Maastricht en vervolledigde haar studies in Italië. Al gedurende haar studies stond ze geregeld in de schijnwerpers van theaters bij allerlei producties.

 

Na een bejubelde concertreis in Oostenrijk werd zij door de Nederlandse Volksopera gevraagd om in Carmen van G. Bizet  de rol van Frasquita te vertolken.

 

In 1994 werd zij laureaat van het Wiener Operette Concours in het Palfy Paleis in Wenen, waarvoor zij de Nico Dostal-prijs kreeg. Dit opende voor haar de muzikale weg in het licht-klassieke genre.

 Tijdens haar optreden in The Night of Entertainment, met grote artiesten als Toots Tielemans en Berdien Stenberg, zong ze de filmmuziek Once upon a time in the West met het Proms orkest onder leiding van Robert Groslot. Dit werd door de Belgische tv uitgezonden en oogstte veel succes.

 

Carla Schroyen zong ook in de Verenigde Staten. Daar vertolkte ze de rol van Micaela in de opera Carmen van Bizet, maar ze keerde terug naar Europa voor een tournee met Andrea Bocelli. Met hem zong ze The Night of the Light.

Op één van die concerten werd ze opgemerkt door Universal Music die haar uitnodigde om een reeks studio-opnames in te zingen.

 

Carla nam ook een CD op met Marco Bakker en trok met hem, een Hongaars orkest en een balletgroep onder leiding van Laslo Maklary door Nederland en België in het kader van zijn Silvestershow Wien bleibt Wien.

 

In 1998 werd ze gespot door The Belle Epoque Orchestra. Met dit symfonisch orkest concerteerde ze in binnen- en buitenland, samen met Ernst Daniel Smid en Marc Meersman.

 

Ze zong filmmuziek in "Fantasie 2000" in het Antwerpse Sportpaleis onder leiding van Robert Groslot.

 

In samenwerking met de Poolse Staatsopera Bydgoszcz bracht ze de rol van  Mascha in de operette Der Tsarewitsch van Franz Léhar tijdens Die Sommerfestspielen 2002 die plaatsvonden in het Romeinse Amfitheater Xanten (Duitsland).

 

Ook de Italiaanse muziek blijft ze trouw. Andrea Bocelli prees haar bezieling tijdens het Italiaanse Gala 2003. Daar werd ze opgemerkt door Carlo Bernini, pianist en dirigent van Andrea Bocelli. Samen met hem concerteerde ze onder andere voor de nationale Italiaanse feestdag.

 

 Vanaf 2002 tot 2008 is Carla verbonden aan het Vlaams Muziek Theater waar ze vele operette-producties vertolkte: de rol van Feodora, in de Circusprinses, Grävin Maritza in de gelijknamige operette, beide operettes van Emmerich Kálmán,  de diva Hanzi Grüber in de Früjahrsparade van Robert Stolz en Sonja in Der Tsarewitsch van Frans Lehar.

 

Door het succes met haar lijfrol Sonja in Der Tsarewitsch werd ze geëngageerd deze rol te vertolken in een Duitse productie tijdens de periode december 2007 - januari 2008. In datzelfde jaar zong ze ook de rol van Arsena in Der Zigeunerbaron van Johan Strauss.

 

Naast een waaier van klassieke concerten in eigen land, is Carla ook een graag geziene en veel gevraagde sopraan tot ver over de grenzen heen.

 

Zo schitterde  ze  ondermeer in Duitsland in de Puccini Heldinnen, een prestigieus operagala onder begeleiding van de Frankfurter Sinfoniker naar aanleiding van de herdenking van het 150ste geboortejaar van Giacomo Puccini.

 

In 2009 zong Carla de rol van Rosalinde uit Die Fledermaus van Johan Strauss samen met het Vlaams Symfonisch Orkest in de prestigieuze Elisabethzaal in Antwerpen. Tevens zong ze in het Concertgebouw te Brugge met het Brussels Symfonisch Orkest.

 

Vanuit China kreeg ze de unieke opdracht om te zingen ter gelegenheid van de voorstelling van de blauwe diamant die in het Rubenshuis te Antwerpen werd gepresenteerd. Zij was hiermee te bewonderen in de Rode Loper en het VTM-nieuws.

 

Tijdens de Sommerfestspielen te Xanten  2009 ( Duitsland ) zong Carla de rol van Anina uit Eine Nacht in Venedig van Johan Strauss samen met de opera van Kiev.

 

Vanaf 2010 maakt Carla haar debuut met haar eigen  theaterproductie “ Het Vier Jaargetijden Concert “ waarmee ze de Cultuurpijs won.